Zuster Pelgrim

8 december 2013

De heruitgave van Vaag verleden is prachtig geworden! Voor iedereen die geen tweedehands boek wil kopen zijn er nu dan eindelijk weer nieuwe exemplaren in omloop en tevens een e-book. Ik vind de heruitgave zoveel mooier dan het origineel uit 2004! Het weerspiegelt ook het proces dat ik in de tussenliggende jaren heb doorgemaakt: van duister naar licht, de zwarte cover is vervangen door lichte kleuren.

Nu ik heb ontdekt hoe eenvoudig het is om je eigen boek uit te geven vertel ik iedereen enthousiast daarover, en ook dat je niet perse je boek in de verkoop hoeft te zetten. Je kunt bijvoorbeeld je digitale dagboek of een reisverslag in boekvorm laten drukken en het dan weer uit je uitgevershoekje verwijderen.

Maar wacht eens even ... dat kan ik dan zelf ook doen met mijn pelgrimsverslag! In 1994 maakte ik een pelgrimstocht naar Assisi als voorbereiding op mijn intrede in het klooster (nog eenmaal genieten van de vrijheid voordat ik mij vrijwillig zou laten 'opsluiten'). Omdat elk grammetje in je rugzak telt had ik een stapel roze luchtpostpapier mee, waarop ik in een priegelhandschrift mijn reisverslag schreef en het telkens als een paar velletjes vol waren naar een vriendin in Nederland stuurde. Na de pelgrimstocht verbleef ik nog twee maanden in het kloosterg en vroeg in die periode officieel mijn intreden aan. In het klooster ging ik door met mijn priegelbriefjes aan die vriendin, een van de zusters. Zonder de stilte te verbreken konden we elkaar zo toch op de hoogte houden van wat er in ons omging. Je begrijpt dat dit een heel belangrijke periode in mijn leven was, maar het is niet te doen om al mijn ervaringen en overwegingen terug te lezen op die dunne velletjes. Ooit heb ik alles al eens uitgetypt, maar nu kan ik het ook als boek laten drukken.

Zo gezegd, zo gedaan. De afgelopen dagen heb ik genoten van mijn pelgrimsverslag! Wat een leuk verhaal en zo anders dan al die boeken over een pelgrimage naar Santiago de Compostela. Dit verhaal verdient het om niet alleen voor mijzelf gedrukt te worden, maar het te delen met de wereld! Ik was al eens begonnen met het bewerken van mijn verslag voor dit doel en die draad pak ik nu weer op. Mijn voormoeders zet ik even in de wachtkamer, eerst Zuster Pelgrim!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

You have no rights to post comments

Real time web analytics, Heat map tracking

Klaar Licht

Klaar Licht is bij Bol.com verkrijgbaar als paperback en e-book.