25 jaar later

7 juli 2015

Afgelopen weekend heb ik met een vriend onze 25-jarige vriendschap gevierd. We hebben elkaar leren kennen in het klooster in Egmond, dus trokken we die kant weer op voor een weekendje aan zee. Goed getimed, want de hittegolf was in Egmond veel beter te verdragen dan in Twente.

Voorafgaand aan de reünie verbleef ik anderhalve week in de stilte van Sacha Kripa, mijn geliefde retraiteplaats in Rossum die het klooster vervangen heeft. Ik was net klaar met mijn manuscript van Klaar Licht, maar wilde voor de zoveelste keer wat hoofdstukken herschrijven. De perfectionist in mij vond het nog niet goed genoeg om het aan de proeflezers te overhandigen. De perfectionist in mij begreep geloof ik het idee van proeflezers nog niet helemaal ;-) Maar er werd een stokje gestoken voor dit snode plan, mijn energie en concentratie lieten het volledig afweten en maakten dat ik niets anders deed dan op de bank liggen en naar de vogels luisteren. Tot het kwartje viel: proeflezers zijn er om feedback te geven waarmee je je schrijfwerk kunt verfijnen. Het is niet alleen maar goed als ze om de beurt roepen: “Een tien met een griffel, Kit, niks meer aan doen!” Dus heb ik mijn imperfecte manuscript naar een van de lezers opgestuurd en meteen viel de last - en daarmee de vermoeidheid - van mij af. Nu kan ik er niets meer aan doen tot ze het alle drie gelezen hebben ...

In de dagen die volgden voelde ik dat er nog meer van me afgevallen was, het hele kloosterverhaal had mij losgelaten. Met de laatste versie van de epiloog is het verhaal rond en kan het opgeborgen worden. Het is leuk dat het een boek wordt, maar niet belangrijk meer. Het schrijven van dit boek bleek meer als een pelgrimstocht: de weg is het doel. En nu dit doel behaald is ben ik vrij voor een nieuwe weg met een nieuw doel.

In Egmond bezochten Rob en ik het benedictijnerklooster en ineens realiseerde ik mij dat het niet alleen de verjaardag van onze vriendschap was, maar dat het ook precies 25 jaar geleden was dat ik voor het eerst in een klooster kwam en tijdens de eerste dienst die ik meemaakte gegrepen werd door het psalmgebed en meteen wist dat ik ook zo wilde leven. Bijzonder dat ik hier nu was nadat ik net mijn boek voltooid had en de laatste restjes klooster in mijn systeem voorgoed achter mij gelaten. Misschien een test???

Bij het klooster was een winkel vol kloosterboeken en Roomse parafernalia. Tot voor kort kon ik zo’n winkel niet binnengaan zonder op zijn minst met één nieuwe rozenkrans naar buiten te komen, maar dit keer was er niets dat mijn hebzucht aanwakkerde. Ook de uitgebreide boekenafdeling had zijn aantrekkingskracht verloren, al zou het wel leuk zijn als mijn boek hier straks mag liggen en verkocht worden.
Nadat ik deze ‘test’ had doorstaan was het tijd om naar de vespers te gaan. Dezelfde kerk als toen. Veel dezelfde broeders, maar dan een beetje ouder. Dezelfde psalmen. Maar een andere ik. De psalmodieën zijn nog steeds mooi, maar de teksten raakten me niet. Stonden me zelfs tegen, het automatische meezingen stokte … De psalmen zijn mijn gebeden niet meer.

Toen we bij het klooster weg fietsten heb ik niet achterom gekeken. Het is klaar. Het was mooi en intens, ik heb het klooster een kwart eeuw in mij meegedragen en hetzelfde vuur van verlangen brandt nog steeds in mij, maar het heeft een andere kleur en geur aangenomen. Terwijl ik dit typ bereiken vleugjes sandelhoutaroma van de mala om mijn pols mijn neus en op de achtergrond speelt een ritmische versie van de Gayatri Mantra. Dat zijn mijn nieuwe rozenkrans en psalm, symbolen van de nieuwe weg die niet heeft gewacht op het einde van mijn boek om een aanvang te nemen. Misschien dat ik daar over 25 jaar ook nog eens een boek over schrijf, maar eerst ga ik het beleven, van harte beleven … 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Reacties  

#4 Radha 21-07-2015 07:14
Fijn om mee genomen te worden op Reis.....
Ik ben altijd geboeid geweest door zoektochten van de mens naar ???
Liefs van Radha
#3 Erna Seiger 08-07-2015 17:29
Dank je Kitty, wat fijn om te lezen, je neemt me zo mee in jouw verhaal. Het smaakt naar meer!
#2 Jivanjili 08-07-2015 16:20
Heldere tekst Kitty. Svaha!
'The road is made by travelling'
En de reis is van Hier naar Hier.
Fascinerend blijft 'HET'.
#1 Carla Bronk 08-07-2015 04:27
Fijn om te lezen!
Over hoe je bezig bent en wat je daarbij ervaart.
Dank je!

You have no rights to post comments

Real time web analytics, Heat map tracking

Klaar Licht

Klaar Licht is bij Bol.com verkrijgbaar als paperback en e-book.