Nashid

18 augustus 2015

De kloosterperiode die ik in mijn boek beschrijf eindigde 21 jaar geleden, maar daarmee eindigde niet mijn spirituele weg. In het laatste hoofdstuk doe ik beknopt uit de doeken hoe het mij nadien is vergaan en in de epiloog sla ik de brug naar het nu.

Vorig jaar ontmoette ik op mijn verjaardag Jivanjili, een spiritueel leraar. De ontmoeting deed acuut al mijn bedenkingen rondom het concept goeroe verbleken. Het maakt niet uit hoe je het noemt of welk labeltje je erop plakt, ik voelde dat ik heel veel van haar zou kunnen leren, dat zij mij echt naar mijn Zelf (ofwel God) zou kunnen leiden en ver daar bovenuit doen stijgen. Zij zou de diepte van Rumi’s gedichten kunnen ontsluiten en de verborgen boodschappen van Jezus kunnen duiden. Alle leraren en leringen die ik op mijn weg heb ontmoet komen samen in haar, en elke dag ontdek ik dat haar wijsheid nog onvoorstelbaar veel verder reikt dan wat ik ooit voor mogelijk heb gehouden. Ik heb mij dus geen seconde bedacht en mij aan haar overgegeven.

Vorige week was ik met Jivanjili en een groep van haar studenten in Normandië voor een retraite. De eerste avond liet ze ons een nummer van Neil Diamond horen, Lonely looking sky van de cd Jonathan Livingston Seagull. Ik noem deze muziek ook in mijn boek:

Het is opnieuw oudjaarsavond. De zusters slapen alvast vooruit of bereiden in stilte het feest voor. Martine en ik zitten in de tv-kamer op de grond met een breiwerk op schoot. Zachtjes speelt een elpee van Neil Diamond op de achtergrond. Deze lievelingsmuziek van mijn moeder heb ik met de paplepel ingegoten gekregen en heeft door de jaren heen bezit genomen van mijn dna. Tot mijn verrassing klinkt de soundtrack van Jonathan de zeemeeuw ineens als liturgie in mijn oren. Neil Diamond verbindt het oude met het nieuwe. Sanctus Kyrie, Kyrie Gloria, Gloria Holy Holy. Samen met Jonathan word ik opgetild door een nieuwe wind en weet dat ik zal Leven.

Ook nu gaat Neil Diamond onvermoeibaar door met verbinden. Na de bijeenkomst blijft een ander lied van de cd door mijn hoofd spelen, de hele nacht door en na het opstaan weer. Met name deze regel:

Be as a page that aches for a word which speaks on a theme that is timeless.

En:

Sing as a song in search of a voice that is silent.

Wat een prachtige woorden, en wat een mooie opdracht, om als een lege pagina te zijn die snakt naar een woord over een tijdloos thema. Ik draag de woorden en de opdracht mee in mijn hart als ik de volgende ochtend voor de volgende bijeenkomst naar de mandir (tempel) loop.

Als iedereen zijn plek heeft gevonden kijkt Jivanjili mij aan en zegt: “Ik heb vanochtend je nieuwe naam doorgekregen, wil je hem horen?”
Ja, natuurlijk wil ik dat!
Ze overhandigt me een envelop waarin een kaartje zit met daarop de naam:

Nashid

“Het is een Perzische naam en betekent song en poem,” licht Jivanjili toe en spreekt prachtige woorden die ik niet kan herhalen over the sound of the universe. Het universum dat mij de hele nacht dit lied liet zingen en waar Jivanjili vervolgens een naam uit plukt die volledig de lading van het lied dekt.

 

Nashid … Wat een mooie naam! Ik hou van de klank en van de betekenis, die me opnieuw verbindt met Rumi’s gedichten in geschreven en gezongen vorm.
De hele verdere week ben ik Nashid genoemd en het heeft me geen enkele moeite gekost om aan de naam te wennen. Hij past als een oude jas en nu ik weer thuis ben, wil ik de jas niet meer uittrekken. Vanaf nu ga ik als Nashid door het leven en ik ga mij erop toeleggen een lege pagina te zijn. Een lege pagina die beschreven kan worden door DAT wat God te boven gaat …

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Reacties  

#7 Hadi 15-10-2015 01:59
Excuus, kies de eerste tekst. Ik dacht dat die verloren gegaan was!
#6 Hadi 15-10-2015 01:57
In mijn autobiografie (een lees- en luisterboek; niet publiek te verkrijgen) heb ik ook "Be" opgenomen. Dit vanwege een zeer bijzondere herinnering, maar ook uit bevlogenheid voor alle teksten, de muziek en Neil Diamond's stem. Bien étonné de se trouwer ensemble.
#5 Hadi 15-10-2015 01:48
In mijn autobiografie (als lees/luisterboe k geschreven toen ik 70 jaar werd) heb ik ook "Be" opgenomen, hoewel ik het kiezen uit alle prachtige teksten van "Jonathan Livingston Seagull" heel moeilijk vond. "Lost, on a painted sky, where the clouds are hung, for a poet's eye, you may find him." Bien étonné de se trouwer ensemble.
#4 Bianca 03-09-2015 13:17
Bellissimo!
#3 agatha rem 18-08-2015 15:35
van harte gefeliciteerd NASHID.
Het moet een hele ervaring zijn om dit mee te mogen maken. Een hele eer om deze naam te mogen dragen.
veel geluk ermee. Liefs. Ada
#2 conny 18-08-2015 14:54
Prachtige song en mooie keuze. Nashid Dank je voor het delen. Het zal wel even wennen zijn aan je mooie nieuwe naam!
#1 Zwervende Eik 18-08-2015 12:06
Prachtig, Nashid, dank je wel voor het delen!

You have no rights to post comments

Real time web analytics, Heat map tracking

Klaar Licht

Klaar Licht is bij Bol.com verkrijgbaar als paperback en e-book.