Klaar Licht - de soundtrack

 

Bij het schrijven van Klaar Licht begon de muziek uit de betreffende periodes vaak als vanzelf op de achtergrond te spelen en bracht de herinneringen nog meer tot leven. Sommige muziekstukken worden in het boek met name genoemd en heb ik hier op een rijtje gezet. Jaja, een boek met een heuse soundtrack! 

 

Shahram Nazeri - Dela nazd e kasi benshin

In 1987 maakte ik kennis met de Perzische klassieke muziek en werd diep in mijn ziel geraakt door de stem van Shahram Nazeri. Hier zingt hij een gedicht van Rumi.

O hart, ga naast iemand zitten die je over het hart kan vertellen.
Ga zitten onder een boom die verse bloesems draagt.

 

God, mijn God, naar U blijf ik zoeken

Het gezang van de monniken tijdens mijn eerste kloosterbezoek klonk ongeveer zo. Meteen wilde ik niets anders meer dan mijn dagen zo psalmen zingend doorbrengen.

 

J.S. Bach - Ich geh und suche mit verlangen

Dit lied wordt niet genoemd in Klaar Licht, maar ik heb het in de periode voor ik naar het klooster ging grijs gedraaid, dus mag niet missen in dit lijstje. 

 

Clarissen

In 1991 en 1994 verbleef ik respectievelijk 7 en 2 maanden in het clarissenklooster in Megen, naast talloze kortere bezoekjes in de tussenliggende jaren. Deze video laat beelden zien van het dagelijks leven in het klooster en geeft een indruk van hoe het koorgebed klonk.

 

Jonathan Livingston Seagull - Anthem

Oudjaarsavond in het klooster met Neil Diamond

 

R.E.M. - Losing my religion

Na het klooster was ik steevast in tranen als dit lied op de radio voorbijkwam, al schijnt de titel niet letterlijk te verwijzen naar het verlies van geloof, maar een uitdrukking te zijn voor aan het einde van je Latijn zijn.

 

Pergolesi - Stabat Mater

In 1997/1998 was ik pleegmoeder voor twee kinderen. Nadat zij weer elders gingen wonen voelde ik me als de Mater dolorosa in dit lied en heb hierbij heel wat tranen geplengd.

 

Simon Webbe - No worries

I just know your life is gonna change, zong Simon Webbe elke ochtend als de wekkerradio afging en hij had gelijk, alles veranderde! Hoe? Dat kun je straks in mijn boek lezen!

 

Mozart

Na een hersenschudding heb ik minimaal 100 uur op therapeutische basis naar Mozart moeten luisteren en bracht zijn vioolspel weer wat orde in mijn arme door elkaar geschudde brein.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Real time web analytics, Heat map tracking

Klaar Licht

Klaar Licht is bij Bol.com verkrijgbaar als paperback en e-book.